Naši studenti v zemi červeného draka

YOUR SLOGAN HERE

facebookinstagramyoutube

DE | EN | FR | RU

Na jakou událost právě skončeného školního roku budete nejvíc vzpomínat? Pětačtyřicítka našich žáků jistě nezapomene na šest dnů v Anglii a Walesu strávených v překrásné přírodě, autentických obydlích britských rodin i ruchu jednoho z největších měst Evropy.

Naši studenti v zemi červeného draka

Na jakou událost právě skončeného školního roku budete nejvíc vzpomínat? Pětačtyřicítka našich žáků jistě nezapomene na šest dnů v Anglii a Walesu strávených v překrásné přírodě, autentických obydlích britských rodin i ruchu jednoho z největších měst Evropy.

Vše začalo v brzkých ranních hodinách u brány gymnázia, odkud jsme vyjeli na stovky kilometrů dlouhou cestu. Po krátké zastávce ve Francii jsme pokračovali v cestě tunelem pod kanálem La Manche do prvního opravdového cíle naší cesty: kamennému kruhu v Avebury, kde jsme kromě čerpání energie z kamenů vztyčených v období neolitu viděli i přátelský zápas v jednom z nejtradičnějších britských sportů – kriketu. Další zastávkou byla překrásná gotická katedrála v  městečku Wells. Tam jsme krom obdivování neobyčejně zachovalých původních vitráží, unikátních nůžkovitých oblouků nebo orloje mohli nalézt klid v místních biskupských zahradách. Před příjezdem k našim dočasným rodinám v Bristolu jsme ještě stihli navštívit Glastonbury – město, kde stále žije odkaz hippie kultury. V místní zřícenině starobylého opatství se údajně nacházel hrob legendárního krále Artuše. Že se jedná o výjimečné místo, bylo zřejmé, přestože dnešní historici domněnku o hrobce bájného panovníka zavrhli.

Další dny nás čekaly cesty do Walesu. Navštívili jsme staré římské lázně v Bath. Viděli jsme hrad v Cardiffu, který s diskutabilní úrovní vkusu nechal zrekonstruovat tamější uhlobaron. Jednou ze zastávek byl i rozlohou druhý největší hrad v celém Spojeném království – Caerphilli Castle.

Ke slovu se dostala i dechberoucí velšská příroda. Smočili jsme si kotníky v moři u křídových útesů v Rhossili Bay, vystoupili jsme na nejvyšší horu národního parku Brecon Beacons – Pen y Fan a vstoupili jsme do krasových jeskyní Dan yr Ogof, u kterých vzniklo keltské sídliště již v době železné.

Závěr zájezdu už patřil Londýnu, kde jsme strávili hned dva dny. Neopakovatelná atmosféra velkoměsta na nás dýchala každým krokem. Jedinečná muzea a galerie, Katedrála svatého Pavla, Tower Bridge, Big Ben, Covent Garden nebo London Eye – to jsou příklady míst, která jsme viděli na vlastní oči. Závěrečný test v metru během odpolední špičky jsme také zvládli bez ztráty kytičky.

Zažili jsme mnohé. Toto o zájezdu řekli sami studenti:

„Byl to pro mě šok, muset fungovat v angličtině, ale po tom, co jsem si anglicky objednal první jídlo, jsem věděl, že budu v pohodě.“

„Nejvíc se mi líbilo v zátoce s křídovými útesy. Takovou přírodu v Česku nemáme.“

„Nejlepší zážitek mám z moře. Co na tom, že jsem neměl ani ručník? Když jsem to viděl, musel jsem se vykoupat.“

„Národní park Brecon Beacons byl top.“

„Naše anglická rodina byla super! Doufám, že zůstaneme v kontaktu i nadále.“

„Říkali mi, že při první návštěvě Londýna bych ho měl vidět z výšky. Měli pravdu, rozhled z London Eye byl skvělý.“

img 1890

img 1924

img 1965

img 2016

img 2053

img 2108

img 2117

img 2177

img 2181

img 2199

img 2211

img 2223

img 2243

img 2249

img 2293

img 2389

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail:
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja
 
Kontaktujte nás
1000 znaků zbývá