Finálové klání matematiků a angličtinářů v Polsku

YOUR SLOGAN HERE

facebookinstagramyoutube

DE | EN | FR | RU

DSC 0004 15630

Již v předminulém školním roce se naše škola zapojila do soutěže se střední školou v polské Bochnii. První dva roky soutěžily pouze týmy matematiků a letos se k ním připojily i čtyři skupiny složené z angličtinářů. Po několika korespondenčních kolech nás čekalo finálové kolo přímo v Polsku.

Vyráželi jsme ráno ve středu 31. května, ale než jsme dorazili do Bochnii, navštívili jsme ještě jedno známé polské místo a tím byl koncentrační tábor Osvětim. Atmosféra zde byla velmi ponurá a tíživá a všichni jsme si zde jasně uvědomili, že máme velké štěstí na dobu, ve které žijeme.

Druhý den dopoledne jsme splnili poslední úkoly v soutěžních předmětech a pak nás naši polští kolegové provedli po svém domovském městě. Po obědě v našem hotelu jsme vydali směr Krakov, kde nám velmi sympatická průvodkyně ukázala největší zajímavosti města. Největší část prohlídky jsme strávili v hradním komplexu Wawel, zejména v tamější obrovské katedrále.

Dopoledne posledního dne jsme věnovali prohlídce solných dolů v Bochnii, které jsou těmi nejstaršími v Polsku. V rámci prohlídky jsme tedy sjeli výtahem přímo do dolů, projeli se vláčkem a obdivovali jsme to, že i kaple nebo tělocvična se dají vybudovat pod zemským povrchem.

Jelikož škola v Bochnii slavila dvousetleté výročí založení, pořádala v rámci oslav zábavné odpoledne, na které jsme byli také pozváni a kde došlo na vyhlášení výsledků. Po finálovém kole skončily dvě naše skupiny angličtinářů na prvním a druhém místě z celkem sedmi družstev. Matematici si trochu pohoršili, ale přesto obsadili pěkné druhé místo, z celkového počtu 12 družstev.

Po vyhlášení a převzetí cen a pohárů se někteří z nás aktivně zapojili do sportovních soutěží či tančení zumby a dva z našich studentů dokonce předvedli skvělé pěvecké vystoupení, za které sklidili mohutné ovace. Poté už jsme se ale museli s Polském rozloučit a vyrazit zpět, směr Nové Město. 

Petra Šebková, 7. A

DSC 0573 24065

DSC 0050 449e4

DSC 0257 82857

DSC 0415 6af12

DSC 0434 c73d0

 

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail:
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja
 
Kontaktujte nás
1000 znaků zbývá