Vlčí mák opět vykvetá

Den válečných veteránů (11. listopad), známý též jako Den vlčího máku, připomíná hrdinné skutky českých vojáků a válečných veteránů, ale také odvahu a nasazení příslušníků dalších záchranných složek.  

vlci mak 2 upr b6083

V roce 2015 pokračujeme v připomínce stoletého výročí drastických událostí z bojišť první světové války, které ve vší své krutosti daly vzniknout i moderní podobě našeho státu. Zároveň si také připomínáme 70 let od návratu československých letců, kteří za druhé světové války sloužili v řadách Britského královského letectva. K této příležitosti pro vás novoměstské gymnázium ve spolupráci s dalšími institucemi připravilo pestrý program.

V pátek 23. října na zahradě gymnázia opět vykvetl živý vlčí mák. Za poslední tři roky je to zatím největší mák, jaký jsme společně utvořili. Do počtu 200 zapojených chyběl skutečně jen malý kousek a video z této již proběhlé akce si můžete prohlédnout zde:

V pondělí 2. listopadu v 16 hod. bude v zahradě gymnázia odhalen umělecký objekt s názvem „Na Konci I.“, jehož autorkou je Marcela Putnová. Zároveň bude zahájeno literární čtení s názvem „Putování vzpomínkami“ žáků literárně dramatického oboru ZUŠ, kteří zajímavým způsobem zpracovali autentické vzpomínky studentů gymnázia zaznamenané téměř bezprostředně po ukončení první světové války.

V 16.30 hod. proběhne vernisáž výstavy „Velká válka – Češi na bojištích Evropy.“ Výstavu bude následně možno na gymnáziu zhlédnout až do 15. listopadu.

Od 17.00 bude program pokračovat křtem a projekcí studentského DVD „Novoměstské osobnosti dvou světových válek.“ Při této příležitosti si bude možno prohlédnout i další dvě historické výstavy, které jsou výsledkem práce studentů.

Ve 20.00 hod. pak v novoměstském kulturním domě vystoupí jihočeská kapela Epydemye.

Epydemye pro skolni web 2f6dd

Další akce budou pokračovat ve čtvrtek 5. listopadu, kdy budou mít studenti novoměstských škol v dopoledních hodinách možnost setkání a besedy s brig. generálem Emilem Bočkem, pilotem RAF.

Pokud nás nezaskočí nepřízeň počasí, bude na novoměstském Vratislavově náměstí po celý den vystavena replika stíhacího letounu Spitfire (v měřítku 1:1), na kterém u Britského královského letectva českoslovenští letci létali.

V odpoledních hodinách budou na náměstí přítomni členové spolku letecké historie Czech Spitfire Club, včetně generála Bočka, s jejich doprovodným programem. V jejich režii bude i uctění památky československých letců v 15.30, které by měl doprovodit přelet stíhacích letounů Jas Gripen.

V 17.00 bude na Vratislavově náměstí promítnut krátký dokumentární snímek o československých letcích a od 19:00 hod. budou mít příznivci dobrého filmu a novoměstských lázní možnost zhlédnout film Tmavomodrý svět. Promítání se uskuteční v suterénu lázní, a tak se diváci na příběh o československých letcích budou dívat pod hladinou nového bazénu.

Samotný závěr programu připadne na 11. listopad, kdy u Pomníku padlým na Vratislavově náměstí proběhne od 11.00 hod. krátké pietní setkání. Myšlenku a smysl Dne vlčího máku bude možné podpořit výměnou za květ vlčího máku. Ten pro tyto účely vyrobili studenti gymnázia a klienti denního stacionáře Zdislava.

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje