Krásy jihozápadní Anglie

V úterý 23. 4. 2019 se část studentů z našeho gymnázia vypravila na poznávací zájezd po jihozápadní Anglii.

Cesta byla dlouhá, a tak jsme první den strávili v autobusu. Na anglické pobřeží jsme se trajektem přeplavili v nočních hodinách a během dopoledne už jsme dorazili do malebného přímořského městečka Torquay, kde byla naše první delší zastávka. Při prohlídce Model Village, venkovní expozice miniatur různých budov a institucí z celé Británie, jsme poměrně promrzli. Mnozí z nás proto uvítali možnost občerstvení v místní restauraci, kde jsme poprvé ochutnali pravý anglický čaj s mlékem. Následovala prohlídka Kens Cavern Caves – jeskyní, jež obývali první obyvatelé Britských ostrovů. Díky velmi srozumitelnému a vtipnému výkladu průvodce Jimba jsme si návštěvu skvěle užili. Okolo sedmé už nás na smluveném místě v městečku Teignmouth čekaly hostitelské rodiny, u kterých jsme nocovali celkem třikrát.

Druhý den započal prohlídkou venkovního divadla Minack Theatre, které bylo vytesáno do skály podle vzoru antického amfiteátru. Všichni jsme byli uchváceni nejen originálním nápadem autorky, ale také překrásným výhledem na moře a květinovou výzdobou. Příjemná byla i procházka po nedaleké písčité pláži. Dále jsme pokračovali na Land’s End, kde jsme pozorovali rozbouřené vlny rozbíjející se o útesy. Poslední zastávka tohoto dne byl St. Michael’s Mount – malinký ostrov s hradem.

Třetí den jsme navštívili pevnost Pendennis Castle, která byla vybudována k obraně proti Španělům, avšak nejvíce byla využita za II. světové války. Součástí prohlídky byla i krátká ukázka střelby z děla. Dále jsme pokračovali do botanické zahrady Eden Project, která využívá prostor bývalého jílového dolu. Nachází se zde dva gigantické skleníky, každý s jiným biomem. V deštném pralese jsme mohli obdivovat exotické rostliny, ptactvo nebo ochutnat baobaboy shake. Ve druhém skleníku se subtropickým klimatem byla neméně zajímavá flóra.

Čtvrtý den ráno jsme se rozloučili s našimi rodinami a vyrazili do Cheddaru, kde jsme mohli navštívit výrobnu místního sýru nebo se projít po okolí. Pak nás již čekala nekonečně dlouhá cesta do hlavního města, kde jsme navštívili a vyfotili se v místě, kudy prochází nultý poledník a vychutnali si nádherný výhled na východní část Londýna. Noc jsme opět strávili v hostitelských rodinách.

Poslední den v Británii začal u O2 Arény, odkud jsme metrem dojeli k Westminster Abbey, prohlédli si London Eye a prošli kolem Big Benu, který se bohužel momentálně rekonstruuje. Zhlédli jsme také sídlo britské premiérky – Downing Street, Buckingham Palace a Trafalgar Square. Poslední zastávka byla v Tower of London, kde jsme si měli možnost prohlédnout korunovační klenoty, róby, zbraně a další historické artefakty. Všechny naše přesuny po Londýně byly lehce komplikované, protože zde právě probíhal populární Londýnský maraton a všude proudily davy fanoušků.

Cestou domů jsme se zastavili na krátkou prohlídku historického centra německého Norimberku.

Celý náš výlet provázelo přívětivé počasí. Navštívili jsme řadu přírodních i kulturních památek, ochutnali britskou kuchyni, procvičili si angličtinu atd. Troufám si tvrdit, že si všichni účastníci tento poznávací zájezd užili a věřím, že nás hezké vzpomínky budou ještě dlouho provázet.

LP

IMG 20190425 151446

IMG 20190425 152612

IMG 20190428 092502

IMG 20190428 132724

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje