Zlato a stříbro pro Budiga

O víkendu se konalo Mistrovství ČR dorostu a juniorů v hale v Ostravě. Matouš Budig se nezalekl favoritů a v rozběhu na 60 m v osobáku 7:00 ukázal, že je dobře připraven.

Ve finále pod tíhou okamžiku předvedl nejpomalejší start ze startovního pole a poté musel nahánět své soupeře. Druhou část rozjel nevídaným způsobem a soupeři jakoby stáli na místě. Předkláněl se v cíli s favorizovaným Raškou, který je již v hledáčku pro reprezentační juniorskou štafetu. Po doběhu se čekalo dlouho na rozluštění cílové fotografie. Ta rozhodla o šest tisícin ve prospěch našeho atleta a mohli jsme se radovat ze zlaté medaile, na této trati první v historii našeho oddílu. Poprvé se také dostal pod magickou hranici sedmi sekund. Výsledný čas 6,98 se řadí do deseti nejlepších v historii ČR! Je vidět, že pokud by vyšel start, mohl atakovat hranici 6,90.

budig1

Druhý den se ještě postavil na trať 200 m, kde postupoval vždy jen první z rozběhů. V rozběhu zaběhl výborný čas 22,27 a s jistotou šel do finále. Ve finále se podařila dobrá startovní reakce a do druhé zatáčky se pohyboval ve čtvrté dráze na prvním místě, avšak nemožnost trénovat takto specifické halové zatáčky způsobila, že na výběhu do cílové rovinky už skoro ztrácel medailové pozice. Matouš však umí rovinky a i když nad ním v šesté dráze sbíhal z vyššího kopečku Ondráček, každým metrem ho dotahoval, aby v cíli urval stříbrnou medaili. Doběhli ve stejný čas a rozhodly dvě tisíciny pro Matouše. Výkon 22,15 je opět vylepšení jeho maxima. Hned se dostal do užšího výběru reprezentace a prý by měl dostat i s trenérem pozvánku na dubnové přípravné soustředění k letní sezóně.

budig2

Příští týden se ve stejné hale odehrává MČR dospělých a jeho časy ho opravňují ke startu, tak uvidíme. Jeho strhující běhy i jeho pohodový rozhovor po překvapivém vítězství na šedesátce bylo možné sledovat online na facebookovém streamu atletiky.

Na stejném mistrovství se ukázal také student Adam Jirků, který jako nejmladší ze startovního pole dorostenců startoval na tříkilometrové trati. Na začátku trošku doplatil na lokty soupeřů, a proto musel po prvním kilometru útočit ze čtrnáctého místa. Jednotlivé soupeře sbíhal jednoho po druhém a v konečném zúčtování z toho bylo krásné osmé místo těsně za šestým.

Matyáš Ammer, prvním rokem junior, se nominoval na trojskok i výšku. V trojskoku přeskočil hranici 12,40 a skončil 14. a na 15. místě skončil ve výšce.

Patricie Šaclová se nominovala na 800 m, ale nepostoupila do finále především díky dechovým problémům.

Měla startovat i Karolína Šípková, která si neustále zlepšovala osobáky, ale chřipková epidemie jí vystavila stop.

Je s podivem, že bez atletické haly možnosti startovat v tretrách a asi v nejtěžších klimatických podmínkách pro přípravu na halu jsme schopni konkurovat oddílům, kteří kvůli tomuto mistrovství odjíždí na týdenní přípravy, aby vychytávali detaily. O to více se těšíme na letní sezónu, kde se tyto rozdíly neprojevují. Děkujeme za dva cenné kovy.

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje