Pro nejlepší umístění v historii jsme vyrazili do Tater

Horský vzduch, vyšší nadmořská výška a rozmary počasí  nezabránili našim studentům v podání nejlepších výsledků na  Světovém finále v přespolním běhu na Štrbském Plese.

A jak tento závod hodnotil jeden z účastníků závodu Jan Kamarád?

V nádherném prostředí Štrbského Plesa se ve dnech 21.­–27. 4. 2022 konalo mistrovství světa v přespolním běhu středních škol, kterého se naše gymnázium zúčastnilo. Zvítězili jsme totiž v republikovém finále konaném 26. 10. 2021, ve kterém družstvo chlapců i dívek vybojovalo první, tedy postupové místo.

 

Veškeré snahy a přípravy vyvrcholily 22. 4. 2022, kdy jsme brzy ráno nasedli do aut a nabrali směr Vysoké Tatry. Cesta trvala lehce přes 5 hodin a již během odpoledních hodin jsme dorazili do hlavního dějiště MS, tedy na Štrbské Pleso. Zde nás, tým 12 sportovců a 2 trenérek, společně se zástupcem Asociace školních sportovních klubů České republiky, mile přivítali organizátoři, kteří se nás ujali, vše potřebné nám vysvětlili a my jsme se tak mohli jít ubytovat. Bydleli jsme ve Wellness Hotelu Patria, který byl opravdu krásný a všechny nás příjemně překvapil. Hned v pátek, úvodní den MS, jsme se mohli potkat s ostatními týmy z různých zemí, protože se MS zúčastnilo celkem 14 týmů z různých zemí světa!

Slovensko, pořadatelská země vylosovaná pro rok 2022, mělo kvalitně naplánovanou organizaci, a i přes některé menší problémy to bylo dobře uspořádané. Během celého pobytu, jak jsme předem očekávali, nás provázelo chladné počasí, na některých částech běžecké tratě se dokonce ještě držel sníh, se kterým se museli závodníci technicky popasovat. Cílem soboty 23. 4. bylo zvládnout poslední trénink a prohlédnout si samotnou trať závodu, která se oproti minulým ročníkům netradičně vinula kolem jezera, byla tedy velmi rovinatá. Během odpoledních hodin se uskutečnilo slavnostní zahájení v prostorách hotelu, které bylo velmi zajímavé, jak sám říká Jakub Milán, jeden ze závodníků: „Velmi jsme si to užili, byla tam skvělá atmosféra a pomalu jsme se seznámili s ostatními výpravami z jiných států.“ Samotný vrchol celé akce, tedy závod, se odehrál v neděli 24. 4. Předcházelo mu rozcvičení, porada a závěrečné proběhnutí běžecké tratě. Kluci běželi okruh o délce 5 km, dívky 3 km. Aby toho nebylo málo, před závodem začalo poprchat a počasí nebylo příliš vstřícné, naše závodníky to ovšem nerozhodilo a v závodě nechali vše. Důkazem toho je historicky nejlepší umístění v kategorii chlapců, když Daniel Dočkal doběhl na parádním 9. místě se ztrátou pouhých 15 vteřin na bronzový stupínek! Dalším skvělým výkonem bylo 19. místo Karolíny Šípkové v kategorii dívek. I další výsledky byly, vzhledem ke světové konkurenci, dobré a pomohly k historicky nejlepším celkovým výsledkům v pořadí škol. Chlapecké družstvo se umístilo na 8. místě ze 13, dívčí družstvo na 7. místě z 11 zemí. „Běželo se mi hezky, i když to bylo velmi náročné. S holkami jsme si závod užily! Všichni jsme nasbírali mnoho zkušeností a jsem opravdu ráda, že jsem měla možnost závodit,“ potvrzuje Alžběta Juříčková dobrého týmového ducha a skvělou atmosféru.

Během posledních 3 dní jsme toho opravdu hodně zažili a poznali jsme, jak jsou Tatry krásné. V pondělí 25. 4. jsme se rozhodli jet vlakem na výlet do Tatranské Lomnice, do osady, ve které jsme navštívili dvě muzea a ve které jsme si také užívali slunečného počasí. V ten samý den jsme se zúčastnili tzv. Večera národů, během kterého všechny země propagovaly svoji kulturu a předvedly vystoupení, které mělo danou zemi charakterizovat. My jsme si připravili taneční sestavu tvořenou z polky a našich vlastních nápadů. Dlouho jsme toto představení pilovali a podle reakcí, která se k nám a trenérkám během večera a dalších dní dostaly, se nám i velmi povedlo!

V úterý 26. 4., který byl také posledním dnem z pestrého programu akcí pro nás připravených, proběhla dopoledne Štafeta přátelství. Při této akci jsme se „namíchali“ do týmů, které byly tvořeny účastníky MS ze všech zemí, od sportovců po trenéry. Nešlo o výsledek, ale o to se seznámit s ostatními a užít si to společně. Během odpoledne na nás čekala už jen závěrečná party, díky které jsme se mohli opět seznámit s účastníky MS z jiných zemí, kteří nás toho hodně naučili. Ve středu 27. 4. jsme se bohužel museli se Štrbským Plesem a všemi ostatními závodníky, kamarády a organizátory rozloučit a odjet zpět do Nového Města na Moravě, kam jsme během odpoledne dorazili.

Myslím si, a tím mluvím za nás všechny, že jsme si tuto akci velmi užili a úspěšně zvládli všechny části přichystaného programu. Jsme velmi vděční za příležitost zúčastnit se mistrovství světa, odkud si odvážíme mnoho zážitků, zkušeností a přátelství!

Na závěr bychom chtěli společně poděkovat našim trenérkám, sponzorům, gymnáziu a AŠSK, bez kterých by se to nezrealizovalo. Děkujeme!

 

IMG 20220423 160532

Tým České republiky a Mexika

 

IMG 20220426 093824

Česká výprava na Štrbské Pleso 2022 horní řada zleva: vedoucí delegace Mgr. Luboš Straka, Adam Jirků, Daniel Dočkal, Daniel Malušek, Jan Kamarád, Jakub Milán, Jonáš Kabrda, Mgr. Petra Brychová, Mgr. Monika Marshallová.

Dolní řada zleva: Amálie Slonková, Karolína Šípková, Alžběta Juřičková, Sofie Smutná, Adéla Štveráčková, Lucie Crháková


Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje