Deník vodáka druháka...

Po dvouleté pauze jsme konečně mohli vyrazit s druhými ročníky na vodácký kurz. A jak se nám tam dařilo a co jsme zažili, to se můžete dozvědět z našeho lodního deníku.

 Pondělí 6.6.2022

Sraz v 5:30 a přesun autobusem do Vyššího Brodu. Cesta nám zabrala asi 4 hodiny, tak jsme se mohli pěkně dospat. Ihned po příjezdu do kempu ve Vyšším Brodě jsme se naobědvali a přesunuli k vodě, kde jsme byli poučeni o bezpečnosti na vodě, manipulaci s pádly a celkově jsme se dozvěděli další informace, co nás bude čekat. Po úvodním seznámení s materiálem, výbavou vodáka a praktickým nácvikem na klidné vodě, jsme nabrali směr Rožmberk nad Vltavou. Již během úvodní plavby jsme se naučili pojmům šlajsna, kontra, háček, ale také jsme si mohli vyzkoušet pojem cvaknout se. Všichni jsme se úspěšně doplavili do kempu.

Úterý 7.6.2022

Druhý den ráno jsme navštívili mučírnu hradu Rožmberk a vydali jsme se do druhého kempu. Tento den byl také jeden z nejnáročnějších, byl veliký déšť a někteří vypadali, že už to psychicky nezvládnou. Jelikož nejsme žádné měkkoty, nakonec jsme to všichni se ctí zvládli. Utřeli jme slzy, rozbalili mokré stany, zamávali suchým a teplým chatkám v do kterých jsme se chtěli v kempu Vltava ubytovat, ale důležitější bylo zažít dobrodružství každého správného vodáka a přežít i v nepříznivých podmínkách.

Středa 8.6.2022

Třetí den se počasí umoudřilo, ale před námi byl nejtěžší úsek našeho vodáckého kurzu. Opět 12 km na vodě a k tomu během cesty  ještě 7 jezů. Některé jezy byly náročné, ale i tak cesta stála za to.

I přes prvotní strach některých posádek jsme vše zvládli a všechny jezy sjeli. Přestože byl vyšší stav vody než je běžné. Některé posádky se natolik sehrály, že všech sedm jezů se jim povedlo sjet suchou nohou.

Čtvrtek 9.6.2022

V průběhu celého kurzu jsme spali každou noc v jiném kempu, kromě posledních dvou nocí, ty jsme obě strávili v kempu v Českém Krumlově.

Zde jsme postupně absolvovali kurz první pomoci, záchranu člověka na vodě, přejezdy proudu a další vodácké finty. Navštívili jsme i samotné město, které je tolik vyhlášené svými kulturními památkami.

Pátek 10.6.2022

Toto vodácké putování jsme zakončili v kempu ve Zlaté Koruně, kde jsme naposledy odložili pádla, zabalili si věci a odjeli směrem na Nové Město na Moravě.

Kurz vyzkoušel naše dovednosti jak vodácké, tak týmové a organizační, a to i za ztížených podmínek v podobě nevítaného mokra. Přinesl nám také spoustu zábavy a nových kamarádů. Na závěr snad už chybí jen správné vodácké AHOJ!

Autoři: kolektiv autorů z druhého ročníku

 

IMG 20220607 095018IMG 20220606 144531

Kontakt

Gymnázium Vincence Makovského
Nové Město na Moravě
Leandra Čecha 152
592 31 Nové Město na Moravě

Telefon: 566 617 243
E-mail: gynome@gynome.cz
Informace dle 106/1999 Sb.
ID datové schránky: zb2t4ja

zrizovatel 236x62

fondvysociny 240x80

Informace v cizím jazyce

DE | EN | FR | RU

Kdo nás podporuje